Välja träslag att elda med
I vår del av världen eldar vi med nästan alla tillgängliga träslag. Våra nordliga skogar består till stor del av barrträ (ibland benämnt mjukträ) som tall (fur) och gran, som brinner med ett välbekant knastrande ljud. Av lövträ (även kallat hårdträ) eldar vi främst med ved av björk, al, asp, sälg och rönn. Bok, ek, ask och lönn kan också används som ved, även om det betraktas som en lyx då de också ger fint virke. Ek innehåller också höga halter av garvsyra som kan angripa eldstadens järn och sten. Vanligt är att använda en kombination av vedtyper, fur för att starta elden, björk för att hetta upp den och kanske bok för att ge en mer långsam förbränning. Nästan alla eldstäder är gjorda för att elda med trä, inte med plast eller sopor som kan skada eldstaden och ge ifrån sig obehagliga avgaser som luktar illa. Lukten av eld med trä är något som vi människor älskar. Oavsett val av träslag är det viktigt att veden klyvs till lämplig storlek och torkas (inte för mycket dock) för att kunna eldas. Många anser att kapning, klyvning, stapling, torkning och annan hantering av ved är egna konstarter, för att inte tala om späntning av ved som är vår specialitet.
Välja vedträ att spänta
Stikkan kan i princip spänta vilket typ av trä och vilket vedträ som helst. Lättast är dock lite mjukare trä, antingen av mjukt träslag som fur och gran, eller lite färskare ved av björk eller annat lövträ. I mjukt trä kan Stikkan användas även som vedklyv, men i hårdare trä är det bäst att endast göra smala späntor. Detta är dessutom lämpligt eftersom smala flisor av hårt trä kan ge lika stor effekt som grövre stickor av mjukt trä. Om träet är så hårt att det inte går att klyva med handkraft i Stikkan, så är det antingen så hårt och tungt att det är olämpligt för att starta elden med, eller så är det så hårt och torrt att det kan starta elden utan att späntas. Oavsett hårdhet bör man välja ett vedträ som är kvistfritt, eftersom “knasten” kan stoppa eller leda av späntknivens rörelse. Idealisk längd på vedträ för Stikkan är av många anledningar omkring 30 cm, helst under 36 cm och verkligen inte över 40 cm. Detta är också de mått som gäller för de flesta stängda eldstäder som braskaminer, vedspisar, och bastukaminer.
Hur man späntar veden
Stikkan är ett kraftfullt och säkert verktyg för att effektivt göra stora mängder med späntved av olika grovlekar. Stikkan är säker och har sannolikt skonat många från de skador som annars lätt uppstår vid späntning med yxa. Stikkan är effektiv i jämförelse med tvåhändiga späntknivar som endast kan göras små mängder med smala späntor. Stikkan används steg-för-steg uppför väggfästets “trappa”. Börja med vedträet stött mot väggfästets nedersta trappsteg och kniven horisontellt. Tryck kniven ned i träet för att göra en skåra. Flytta sedan upp vedträet ett steg så att kniven återigen blir horisontellt och tryck igen för att göra skåran djupare. Om det behövs, flytta upp vedträet ytterligare ett steg och tryck sedan för att dela späntan från vedträet. Späntning av ett vedträ bör ske utifrån och in, med början närmast barken och sedan in mot vedträets kärna. Först görs lite grövre späntor av materialet i vedträets ytterkant (närmast barken). Sedan görs smalare och smalare späntor ju närmre kärnan man kommer, där träet är hårdare.
Hur man tänder brasan
Oavsett vilken sorts eldstad det gäller så finns det vissa principer som verkar vara desamma. I botten bör läggas lite större vedklabbar, ovanpå det lite mindre vedträn och överst bör ligga tändved blandat med tändmedel. Tändved är vedträn som klyvts eller späntats till smala vedträn eller grova stickor. Det bästa och mest miljövänliga tändmedlet är så klart vedspäntor som du tillverkar själv, de är ju inte bara helt naturliga utan också lokalproducerade. Vedspäntorna kan vara riktigt smala träflisor eller lite grövre stickor. Med ett bra tändmedel behövs sedan bara en gnista för att tända på. När tändmedlet är tänt behöver lagom med luft tillföras. Detta åstadkoms normalt sett genom att eldstadens spjäll och ventiler är öppnade. För vissa eldstäder krävs dock att luft tillförs aktivt, vilket sker med ett blåsrör eller en blåsbälg. Vi tycker så klart att tändved och tändmedel görs bäst med Stikkan, och att Flamman är det mest effektiva sättet att tillföra luft.